http://rbd.doingbusiness.ro/articole/economia-circulara-reintoarcerea-la-natura/6447
Economia circulara - reintoarcerea la natura

I: Ce este economia circulara?

 

Gabriel Andronescu: Economia circulara reprezinta o intoarcere la natura, i-as spune. Natura este prin esenta circulara; tot ceea ce se creeaza este reutilizat si apare intr-o noua forma, intr-un nou ciclu al ei. Asadar, ceea ce este necesar sa inteleaga si omul este ca, a trai in comuniune cu natura, inseamna, intr-un fel si a trai intr-o economie circulara. Spre deosebrie de economia liniara, in care am trait vreme de multe zeci de ani, in care un produs era creat, ajungea la beneficiarul final si se distrugea ulterior, poluand, pe de o parte si creand deseuri pe de alta parte, deci poluand si aerul si solul, in economia circulara se pune accent pe o preventie a folosirii de resurse rare, o uitlizare maximala a lor si o reutilizare intr-un nou proces de productie si de livrare in piata, astfel incat poluarea sa fie minimizata si tot ceea ce intradevar nu mai poate sa fie reutilizat, la finalul vietii sale sa poate fi reciclat.

 

I: Puneti mare pret pe tehno-reciclare…

 

Gabriel Andronescu: Desigur, este felul nostru de a fi. Pe de o parte, modelul de business pe care il avem pune accent exact pe reutilizarare si refolosire ambalajelor pe care noi le punem la dispozitia clientilor nostri pentru a-si transmite marfa pe piata, pe de alta parte este filosofia noastra, este felul in care am ales sa traim si in care credem, pentru ca, de exemplu, paletii nostri de lemn provin 100% din paduri sustenabile, din paduri ce sunt replantate. Tot ce inseamna posibilul deseu care se creeaza in urma repetatelor procese circulare de productie, nu polueaza, pentru ca este reciclat.

 

 

I: Ati fost la evenimentul CEO Conference alaturi de alte companii mari. Cum vi s-a parut reactia altor manageri, altor CEO de companie, referitor la importanta acestei economii circulare? Care a fost sentimentul dvs?

 

Gabriel Andronescu: In primul rand am fost usor surprins de faptul ca nu se cunostea conceptul de economie circulara. Sincer, ma asteptam ca discutia sa preia o baza de cunoastere s sa o duca catre o zona de aplicabilitate, catre ce trebuie sa facem noi ca manageri pentru a promova economia circular. Asadar, consider ca plecand de la acel punct este essential sa cream acea cunoastere, acel awareness, si sa explicam de ce este esential ca astazi, si nu maine, sa cream toate directiile strategice in acea zona, de a construi un ecosistem care pentru noi, pentru copiii nostri si pentru  industrie, sa fie mai competitiv.

 

 

I: De ce este esential, in putine cuvinte?

 

Gabriel Andronescu: Trebuie sa cream un mediu in care sa nu existe un impact poluant al activitatii industriale pe care o derulam, trebuie sa cream un mediu in care companiile noastre sa supravietuiasca - sunt convins ca nu vor supravietui daca nu ne vom adapta la ceea ce se intampla astazi -, trebuie sa cream un mediu care tine cont de faptul ca ne aflam in cea de-a patra revolutie industrial, iar a patra revolutie industriala schimba tot: reguli, paradigme… si trebuie sa fim cei care o conducem, nu cei care vor pierde din aceste schimbari.

 

 

I: Deci pana la urma este o chestiune de supravietuire?

 

Gabriel Andronescu: Pleaca de la supravietuire si ajunge la o activitate mult mai corelata cu mediul in care traim.

Mesajul este simplu: e momentul sa ne uitam la ceea ce se intampla in jurul nostru, si e momentul sa dorim sa facem mai mult. Poate dintr-un sentiment altruist, poate dintr-un sentiment egoist al supravietuirii, dar e momentul sa cream o comunitate de business care intelege aceste provocari si reuseste sa exploateze acetet oportunitati unice pe care le avem in fata noastra.

 

Interviul VIDEO poate fi urmarit aici: