EY ROMANIA

  |  22.04.2015

Un nou val de achizitii si fuziuni asteptat, in masura in care apetitul pentru tranzactii atinge cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani

Pagina 2/2
   12 

 

Romania se incadreaza in tendintele globale, cu o crestere de 186% in 2014

In Romania, valoarea tranzactiilor a crescut spectaculos, cu 186% in 2014 comparativ cu 2013, ajungand la o valoare totala de 3,14 miliarde USD, in timp ce numarul lor a crescut cu doar 24% in acelasi interval, conform studiului EY - M&A Barometer Romania. Romania inregistreaza astfel cea mai mare crestere a pietei M&A din Europa Centrala si de Sud-est (CSE) in 2014.

 

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2014 de investitorii financiari si de tranzactiile interne, numarul acestor tranzactii cumuland 55% din total, ceea ce confirma tendintele de consolidare din anumite sectoare. Industria serviciilor a fost cea mai activa in fuziuni si achizitii, in timp ce tranzactiile cele mai mari au avut loc in IT, servicii si imobiliare. Romania a marcat anul acesta cea mai mare tranzactie din domeniul IT si tehnologie, prin achizitionarea companiei LiveRail Inc de catre Facebook cu suma de 500 milioane USD.


Noii jucatori care intra pe piata si schimbarile sectoriale disruptive orienteaza fuziunile si achizitiile catre inovatie
In plus fata de extinderea in noi zone geografice, multi executivi se gandesc sa-si extinda activitatea in noi sectoare. Aproape trei sferturi (73%) dintre cei care intentioneaza sa incheie tranzactii cauta investitii inovatoare. Acestia se concentreaza asupra achizitiilor care ii vor ajuta sa schimbe directia generala a afacerii lor – uneori chiar prin intrarea intr-o noua industrie.

 

„Schimbarile radicale la nivelul domeniului de activitate si estomparea granitelor sectoriale ne arata ca multe dintre companii anticipeaza noile provocari cu care se vor confrunta modelele lor de business. Achizitiile sunt considerate principalul motor care le poate accelera capacitatea de raspuns in fata acestor provocari”, spune Florenta Birhala, Manager M&A, EY Romania. „Dupa o perioada de jumatate de deceniu de stagnare, ne aflam in fata unui nou tip de piata de M&A – unul in care cresc complexitatea si diversitatea tranzactiilor si in care factorul inovativ va juca un rol important atat in generarea tranzactiilor, dar si in executarea lor. Creste astfel necesitatea unei asistente specializate care sa vina cu experienta locala si know how-ul sectorial necesar pentru a propune solutii creative personalizate fiecarei tranzactii in parte.”

 

Sectoarele cu cel mai ridicat potential de achizitie sunt tehnologia, sectorul auto-moto, produsele de larg consum, diversele servicii destinate zonei industriale si celei financiare. De asemenea, studiul arata ca noi cumparatori vor domina activitatea de tranzactionare din 2015 – este vorba despre companii care au stat pe margine in timpul recentei recesiuni a pietei M&A si sunt interesate in prezent sa intre pe aceasta piata.

 

Nou venitii impreuna cu jucatorii traditionali care revin pe piata se vor concentra pe tranzactii de dimensiuni medii, 77% declarand ca intentioneaza sa incheie tranzactii cu o valoare mai mica de 250 milioane USD. Cu toate acestea, numarul respondentilor care sunt interesati de achizitii cu o valoare situata intre 250 milioane USD – 1 miliard USD a crescut cu 50% in ultimele sase luni.

 

Avantul cunoscut de activitatea M&A continua sa se accelereze, fara sa fie prevazute sincope la orizont
Cresterea increderii companiilor, imbunatatirea conditiilor economice, variatiile regionale, fluctuatiile generate de schimburile valutare si de marfuri, precum si influenta jucata de sectoarele disruptive vor impulsiona si mai mult avantul, deja puternic al M&A pentru anul viitor.

 

Florenta Birhala conchide: "Fuziunile si achizitiile au inregistrat un moment de rascruce in 2014, cand tranzactiile au reinceput sa fie vazute ca o cale de crestere. Anul 2015, va fi marcat de un val puternic de noi jucatori si de companii care revin pe piata M&A pentru a genera o crestere si mai importanta."
 

Pagina 2/2
   12 

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.