EY ROMANIA

  |  22.04.2015

Un nou val de achizitii si fuziuni asteptat, in masura in care apetitul pentru tranzactii atinge cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani

E de asteptat ca piata de fuziuni si achizitii (M&A) sa cunoasca noi cresteri in conditiile in care un procent covarsitor de 56% dintre companiile globale intentioneaza sa realizeze achizitii in urmatoarele 12 luni - se arata in cea de-a douasprezecea editie a studiului EY Global Capital Confidence Barometer.

Pagina 1/2
 1 2   

Studiu bi-anual EY a fost derulat in randurile a peste 1600 de directori executivi din 54 de tari. Conform datelor extrase, in acest moment se inregistreaza cel mai mare apetit pentru incheierea de achizitii din ultimii cinci ani.

 

Rezultatele Barometrului arata ca piata M&A este pe punctul de a atinge noi maxime. Cum valoarea globala a tranzactiilor a crescut deja cu 13% in 2014, apetenta pentru fuziuni si achizitii pare ferm instalata, cu aproape jumatate dintre companii (47%) care intentioneaza sa realizeze mai multe tranzactii in anul urmator decat in ultimele 12 luni. Numarul de tranzactii care urmeaza sa fie finalizate – cu 19% mai multe fata de anul trecut – subliniaza o data in plus intentiile de tranzactionare.

 

Este de remarcat faptul ca 78% dintre companii si-au schimbat strategia de M&A ca rezultat al cresterii activitatii de tranzactionare in 2014. Acest fapt sugereaza ca activitatea intens mediatizata din zona mega-tranzactiilor a declansat un val de activitate in toate zonele de tranzactionare. Astfel, aproape toti respondentii (98%) se asteapta ca piata tranzactiilor sa se imbunatateasca sau sa ramana la nivelul de acum pentru urmatoarele 12 luni.

 

Florin Vasilica, Liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania, declara: "Apetitul pentru tranzactii a atins cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani. Barometrul evidentiaza trei motive pentru cresterea brusca a intentiilor de tranzactionare. In primul rand, schimbarile economice alimentate de fluctuatiile valutare si de comert accelereaza fuziunile si achizitiile transfrontaliere. In al doilea rand, inovatia care genereaza strategii de crestere non-organica la fiecare nivel al companiei. Si, in fine, impactul generat de noii jucatori intrati pe piata si de companiile care revin pe piata de M&A dupa perioada de scadere din trecut."


Increderea economica atinge cote maxime, in pofida fluctuatiilor valutare si din zona schimburilor de marfuri
Increderea in economia globala atinge cote tot mai inalte, 83% dintre directorii executivi declara ca sunt optimisti, fata de 53% cu doar sase luni in urma. Iar aceasta reprezinta o baza solida pentru intentiile de tranzactionare – ca si nivelul ridicat de incredere in castigurile corporatiste (72% - in crestere fata de 65% cu douasprezece luni in urma). In plus, aceste fundamente favorizeaza activitatea de tranzactionare. "Decalajul de evaluare" ramane stabil, 78% din respondenti nu vad nicio schimbare pentru urmatoarele 12 luni. Aproape trei sferturi dintre executivi (73%) sunt increzatori in privinta disponibilitatii creditelor.

 

Cu toate acestea, 37% din respondenti considera instabilitatea in crestere a politicii globale si regionale ca principalul risc pentru afacerile pe care le conduc. In plus, recenta incertitudine asociata cu volatilitatea schimburilor valutare si de marfuri este identificata de mai bine de o treime dintre ei (35%) ca reprezentand un alt risc semnificativ. Dar, in timp ce unii le considera riscuri, altii le vad ca pe o oportunitate pentru fuziuni si achizitii.

 

Pietele dezvoltate stimuleaza tranzactiile transfrontaliere
Tranzactiile transfrontaliere par a deveni marca definitorie a noului val de tranzactii, cu 84% din directorii executivi care tintesc oportunitati de investitii dincolo de granite. Mai bine de jumatate dintre directori (54%) isi concentreaza strategiile de M&A catre tranzactii transfrontaliere in regiunea geografica din imediata apropiere. Aproape o treime dintre ei (30%) se concentreaza dincolo de aceasta, in timp ce doar 16% intentioneaza sa incheie tranzactii pe piata interna.

 

Conform Barometrului, Marea Britanie, China, Statele Unite, Germania si Australia reprezinta principalele cinci destinatii tinta pentru investitori. In privinta cumparatorilor, companiile din Statele Unite, Coreea de Sud, Marea Britanie, Franta, Germania si Japonia vor fi cele mai active.

 

"Europa de Vest va fi destinatia cea mai atractiva pentru fuziuni si achizitii – in special pentru cumparatorii din Japonia, China si Statele Unite", spune Florin Vasilica. "Cele 1,1 de trilioane EUR planificate de Banca Central Europeana ca injectie de lichiditate in regiune prin programul de achizitionare de active (QE) ar trebui sa contribuie la scaderea presiunii exercitate asupra monedei europene. Avand in vedere recentele rezultate economice pozitive, activele din Zona Euro ar trebui sa devina si mai atractive."

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.