EY ROMANIA

  |  25.03.2014

Tendinte comparative in piata tranzactiilor din Romania si Europa Centrala si de Sud- Est

Intreaga regiune Europa Centrala si de Sud - Est a cunoscut o crestere a volumului de tranzactii in anul 2013, perfectandu-se cu peste 30% mai multe tranzactii fata de anul 2012, conform studiului EY CSE M&A Barometer

Sectoarele care au inregistrat cele mai multe tranzactii in regiune sunt sectorul serviciilor, industria prelucratoare si sectorul IT, fiecare raportand peste 160 de tranzactii incheiate.

 

Se poate clar observa ca sectoarele cele mai active, prin numarul de tranzactii raportate, sunt cele aflate in expansiune, care pe termen mediu cunosc o consolidare, dar si ai caror jucatori sunt de talie mai mica, facand astfel posibile tranzactii in piata jucatorilor mici si medii.

 

Pe de alta parte, valoarea tranzactiilor din Europa Centrala si de Sud-Est a scazut cu 5% in 2013 fata de 2012, in conditiile in care doar 32% din tranzactiile incheiate au raportat pretul de tranzactionare. In acest sens, analiza realizata de EY noteaza ca sectoarele in care s-au realizat in medie cele mai mari tranzactii sunt sectorul de telecom si media, cu tranzactii in medie de aproximativ  250 milioane de USD si sectorul serviciilor financiare cu tranzactii in medie de aproximativ  200 milioane de USD.

 

Observatiile realizate la nivelul regiunii pot sa-si gaseasca un corespondent si la nivelul Romaniei: astfel, cele mai mari tranzactii din Romania in 2013 s-au inregistrat tot in sectorul serviciilor financiare, in timp ce in sectorul de telecom si media sunt posibile tranzactii semnificative care s-ar putea incheia in urmatoarea perioada, conform Romania M&A Barometer 2013.

 

Raportul asupra pietei de fuziuni si achizitii - EY CSE M&A Barometer 2013 a acoperit pietele din Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia, printr-o analiza comparativa a rezultatelor raportate public in 2013, fata de cele din anul 2012, in baza unor surse reputate, agregate de EY.

 

Daca ne referim la pietele cele mai active din regiune, atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare a pietei de fuziuni si achizitii, acestea sunt Turcia, Polonia si Cehia - piete de traditie, ale caror marime si maturitate le recomanda si pentru perioada urmatoare.

 

In acest context, piata din Romania ramane inca o piata mica, de nivelul doi, in care tranzactiile sunt inca limitate ca numar, chiar daca din punct de vedere al valorii exista perioade in care apar anumite varfuri remarcabile. Un alt element notabil este cel al numarului mic de tranzactii in care companii romanesti au facut achizitii in afara granitelor. In acest sens, comparatia cu companiile din Turcia, Polonia, Cehia, dar si din Grecia sau Slovacia, este din nou importanta, si arata ca piata locala inca trebuie sa se maturizeze pentru a concura regional.

 

Ca perpectiva regionala, asteptam in perioada urmatoare o stabilizare a valorii tranzactiilor, marcate de anumite cresteri datorate unor tranzactii punctuale, o crestere a numarului de tranzactii pan-regionale si o crestere lenta a numarului tranzactiilor, datorata acumularii de capital local.

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.