EY ROMANIA

  |  21.01.2013

Tarile BRIC se confrunta cu o competitie tot mai stransa pe masura ce globalizarea asigura iesire la rampa pentru noi jucatori

In pofida cresterii slabe inregistrate in 2012 si a perspectivelor economice incerte pentru 2013 in majoritatea pietelor, globalizarea continua sa avanseze in principalele 60 de economii din lume, se arata in raportul anual privind globalizarea realizat de Ernst & Young - Looking beyond the obvious: globalization and new opportunities for growth (Privind dincolo de aparente: globalizarea si noile oportunitati de crestere).

Pagina 1/3
 1 2 3   

In contextul in care majoritatea prognozelor privind PIB-ul global prevad o crestere cuprinsa intre 3% si 3,5% pentru 2013 si o crestere modesta pentru anii ce vor urma, Indexul Ernst & Young estimeaza ca globalizarea va continua sa se extinda, iar tehnologia si schimburile transfrontaliere de idei vor constitui principalele ei parghii de dezvoltare. Indexul arata de asemenea, ca, in ultimele 12 luni, o serie de tari cu economii in crestere rapida, precum Vietnam, Malaezia, Tailanda, Filipine sau tari mai mici din Europa, precum Belgia si Slovacia si-au imbunatatit simtitor indicele de globalizare.  

 

Esalonul doi forteaza pozitia de frunte?

 

Indexul evidentiaza faptul ca apar tot mai multe piete, din afara tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), care inregistreaza cresteri rapide si se transforma in puncte fierbinti ale business-ului global, gratie perceptiei ca sunt mai bine integrate global decat tarile BRIC in privinta comertului, a investitiilor, precum si din perspectiva criteriilor culturale si tehnologice. Totodata, aceste piete inregistreaza cresteri economice solide si constante, apropiate de cele ale economiilor fruntase din grupul BRIC. Turcia, Mexicul si Indonezia vin tare in urma Chinei si a Indiei in privinta cresterii PIB-ului in intervalul cuprins intre 2000 si 2015. Peru, Columbia, Venezuela, Malaezia si Vietnam, precum si unele tari si regiuni din Africa isi pregatesc trambulina care sa le propulseze printre cele mai dinamice zone din lume pentru investitii.   

 

Numarul sefilor de organizatii chestionati in cadrul studiului care considera ca pietele emergente, altele decat BRIC, vor deveni principala sursa de generare de noi venituri aproape ca s-a dublat in ultimii trei ani, de la 26% la 45%. Ca urmare, acestia includ in planurile lor de viitor tari precum Africa de Sud, Indonezia, Mexic sau Turcia care apar mentionate in raport ca zone foarte competitive. Peste 82 % dintre executivii chestionati, provenind din toate zonele geografice, vizeaza sa mareasca investitiile pe care le fac in aceste piete, iar 4 din 10 intentioneaza chiar sa le creasca cu peste 10%. 

 

Romania avanseaza cu o pozitie in clasament

 

Romania ocupa pozitia 31 in cadrul Indexului de globalizare pentru 2012 (din cele 60 de piete analizate in raport). Evolutia Romaniei este in linie cu media globala, rezultate deosebite fiind consemnate la capitolul Miscarea fortei de munca (Movement of labor) – cu  + 0,77 de puncte peste media globala. Exista si valori inregistrate sub nivelul mediei globale, cum ar fi cele de la capitolele Schimburi de tehnologie si idei (Exchange of technology and ideas), unde valoarea este cu -0,51 de puncte sub medie, si Miscarea capitalului si finantelor (Movement of capital and finance), cu o valoare cu -0,25 de puncte sub medie. Romania ocupa pozitia a 11-a in randul celor 22 de piete in crestere rapida monitorizate in cadrul studiului.  

 

Romania are o economie deschisa, care a beneficiat din plin de accesul la noile piete, in special la cele din UE. Ea va beneficia, pe mai departe, de liberalizarea treptata a comertului mondial si de integrarea comerciala tot mai stransa cu UE. O parte dintre barierele comertului cu bunuri in cadrul UE, care inca mai persista in prezent, e posibil sa fie eliminate, iar liberalizarea comertului si a serviciilor, care ar putea aduce beneficii Romaniei, va continua, chiar daca intr-un ritm mai lent decat cel prognozat anterior. 

 

 

Pagina 1/3
 1 2 3   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.