EY ROMANIA

  |  10.05.2018

Statele Unite depasesc India in clasamentul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

SUA urca pe locul al doilea in clasament, in pofida impunerii de tarife vamale pentru importurile de panouri solare.

Pagina 1/2
 1 2   
Documente

China se mentine pe primul loc, pentru a treia oara consecutiv, in clasamentul bianual al celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

 

Statele Unite si Germania au depasit India, care coboara de pe locul al doilea pe pozitia a patra. Regatul Unit si Olanda au avansat semnificativ in cadrul acestui index - pe pozitia a saptea, respectiv a noua, in timp ce Taiwan reintra in clasamentul celor 40 de tari.

 

“Spre deosebire de Polonia, care a aparut recent pe pozitia 36 in clasament, datorita intentiilor guvernului de a modifica conditiile de sprijin pentru energiile regenerabile, Romania nu mai apare in acest clasament de ceva vreme. Noua strategie energetica ar trebui sa clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru Romania la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar si prin prisma necesitatilor din zona rurala unde biomasa este folosita intensiv.

 

Apar in Romania proiecte noi, care se bazeaza pe tehnologii avansate, in special in domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivitatii crescute si costului scazut al energiei electrice produse. Combinate cu solutii de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piata romaneasca angro. Apar solutii de finantare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente). ANRE face declaratii privind scheme noi de sprijin pentru solutiile locale de mica putere. Publicul este atras de notiunea de „cosumator activ” (prosumer ). Se acumuleaza incet o masa critica ce va genera in curand o noua inflorire in sectorul energiilor regenerabile in Romania”, spune Valeriu Binig, Partener EY Romania.

 

A 51-a editie a RECAI evidentiaza tendinta cresterii protectionismului in intregul sector al energiei regenerabile. Obiectivul Indiei de a atinge tinta de 100GW din energie solara pana in 2022 pare din ce in ce mai greu de atins, in contextul ingrijorarilor investitorilor cauzate de amenintarea impunerii unor tarife vamale de 70% pentru importul de panouri solare si de preturile mici oferite pentru energia electrica. Iar in luna ianuarie a acestui an, Statele Unite au impus tarife vamale de 30% asupra importurilor de celule si module fotovoltaice solare.

 

Cu toate acestea, RECAI evidentiaza flexibilitatea pietei americane, care urca de pe locul al treilea pe locul al doilea, datorita faptului ca tarifele vamale impuse echipamentelor solare sunt in mare parte amortizate, iar proiectele de energie eoliana nu intra sub incidenta taierilor de subventii impuse de recent adoptata lege privind reforma fiscala din SUA.

 

„Cresterea ratelor dobanzilor va majora probabil costul capitalului ieftin subscris care a sustinut spectaculoasa dezvoltare a capacitatii de energie regenerabila din ultimii ani. Subventiile guvernamentale pentru energie verde se reduc in toata lumea, iar investitorii anticipeaza o perioada mai dificila pentru dezvoltatorii de proiecte. Totusi, miscarile din clasament sugereaza ca aceste evolutii sunt doar obstacole temporare, deoarece sectorul energiei regenerabile continua sa se maturizeze, iar pietele se dezvolta”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance si redactorul-sef al RECAI.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.