EY ROMANIA

 | 

MIHAELA MATEI

  |  29.07.2015

Simplificarea fiscalitatii, mai importanta decat nivelul taxelor?

Cand se discuta despre taxe, conversatia se concentreaza de cele mai multe ori asupra nivelului acestora. Insa, pentru fondatorii de companii, cea mai presanta problema poate fi cea a complexitatii taxelor.

Pagina 1/2
 1 2   
Tax Study
EY Romania

MIHAELA MATEI

MIHAELA MATEI

CORPORATE COMMUNICATION OFFICER la EY ROMANIA

Proprietarii de mici companii din Statele Unite considera nivelul complexitatii taxelor si al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cat de prietenos este statul cu antreprenorii, decat nivelul in sine al taxelor platite, conform unui sondaj Thumbtack. Conform raportului Doing Business al Bancii Mondiale, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezinta de fapt o scadere a productivitatii pentru firma respectiva.

 

Tot in Statele Unite, conform Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firma mica sunt cu 206% mai mari decat pentru o firma mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal. Pentru Romania, nu stim ca un astfel de calcul sa fi fost realizat, dar cel mai probabil situatia este comparabila.

 

Potrivit 60% dintre antreprenorii romani care au raspuns in cadrul studiului EY Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc, simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact in imbunatatirea mediului fiscal din Romania.

 

 

Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza - la distanta mare - pe locul al doilea, cu doar 14% dintre optiuni, urmata de dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale (11%) si de reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice (6%).

 

Raspunsurile antreprenorilor indica o crestere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, aceasta cerinta crescand in preferintele antreprenorilor respondenti fata de anul trecut, de la 48% la 60%, in timp ce reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor a scazut de la 26% la 14%.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.