EY ROMANIA

  |  23.07.2014

Serviciile medicale sub impactul Big Data

Un ceas inteligent conectat la o platforma medicala de tip cloud poate monitoriza starea de sanatate a pacientilor.

Pagina 1/2
 1 2   

Un pacient isi pot monitoriza sanatatea folosind un ceas intelligent. Deoarece scopul acestui ceas este de a-i urmari in permanenta tensiunea arteriala, pulsul si nivelul de glucoza, platforma medicala estimeaza ca pacientul are o probabilitate mare de a face un stop cardiac in urmatoarele 90 de zile, daca nu actioneaza preventiv.

 

In urma acestei analize predictive, platforma trimite o alerta catre furnizorul de servicii medicale responsabil cu planul de sanatate al pacientului. Furnizorul trimite imediat o notificare in care ii prezinta acestuia rezultatele si ii face o programare la un medic specialist cardiolog. In situatia data, medicul cardiolog ar putea lua in calcul realizarea unei angioplastii coronariene si implantarea unui stent, sau ar putea indica o interventie chirurgicala de by-pass cardiac.

 

Cu toate acestea, folosind o serie de modele analitice sofisticate realizate pe baza datelor colectate de la mai multe milioane de pacienti cu diagnostice si date genetice similare, precum si seturi de analize medicale accesibile din dosarele medicale electronice, dar si diverse date din viata de zi cu zi a pacientului in cauza, specialistul cardiolog ajunge la concluzia ca afectiunea lui poate fi cel mai bine tratata cu un nou medicament, asociat cu o schimbare de dieta si de stil de viata. Astfel, in loc de stenturi sau interventii invazive precum by-pass-ul cardiac, pacientul a fost avertizat din timp despre starea lui de sanatate de un ceas inteligent.

 

Aceasta solutie medicala bazata pe big data este posibila chiar in 2014, in conditiile in care cinci mega-tendinte din industria de servicii medicale converg pentru a permite centrarea pe pacient si programe de ingrijire a sanatatii prin coroborarea rezultatelor medicale:

 

1. Tehnologie disruptiva acum la indemana consumatorului
Noile ceasuri inteligente pot deja monitoriza continuu si in timp real tensiunea utilizatorului, pulsul si nivelul sau de glucoza. In Europa, sunt deja folosite primele dispozitive ear-clip-linked menite sa monitorizeze nivelul glucozei. Una dintre marile companii de tehnologie are in plan sa lanseze, in scurt timp, o lentila de contact cu functiuni similare. Veriga lipsa este in acest moment capacitatea de a colecta, consolida si procesa wireless aceste date (ca in exemplul de mai sus).

 

2. Medicina personalizata din ce in ce mai accesibila
Progresele facute de medicina genomica, bazata pe descifrarea informatiilor genetice ale pacientului in scopul unui diagnostic si tratament cat mai corect, au permis dezvoltarea unor medicamente care tintesc mult mai eficient anumite aspecte specifice fiecarui pacient, capabile sa imbunatateasca rezultatele sale medicale, permitand o mai buna ingrijire a sanatatii.

 

3. Date analitice disponibile peste tot
Pana de curand, majoritatea instrumentelor analitice au fost rezervate doar utilizatorilor din sectorul energetic si altor cativa care au invatat sa stapaneasca analiza si raportarea in timp real a datelor. Astazi, progresele din tehnologie si noile instrumente disponibile au facut ca modelele analitice si sursele de date sa fie la indemana oricui, de la managerii de raioane din magazine, la directorii executivi din companii. Abilitatea de a integra, in timp real, volume mari de informatii provenind de la o varietate de surse, combinata cu proceduri analitice avansate ofera noi perspective si modele predictive privind sanatatea pacientului si a programelor de ingrijire.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.