EY ROMANIA

  |  28.05.2015

Romania urca pentru prima data in top 15 cele mai atractive tari din Europa privind numarul proiectelor de investitii straine atrase

Romania urca in top 15 cele mai atractive tari din Europa privind numarul proiectelor cu investitie straina atrase in 2014, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey, care a sondat opiniile a 808 executivi de top.

Pagina 1/2
 1 2   

Daca, in 2014, in acest clasament erau prezente tari ca Polonia, Serbia si Republica Ceha, anul acesta singura tara din Europa Centrala si de Est care mai este prezenta in top 15 alaturi de Romania este Polonia. Astfel, Romania a reusit sa atraga 62 de proiecte FDI in 2014, cu 19% mai mult decat in 2013.

 

In plus, Romania a devenit a sasea tara din Europa dupa numarul de job-uri create de investitiile straine, devansand Spania, Turcia si Slovacia. Cu un numar record de 10.892 noi locuri de munca generate de investitiile straine, tara noastra a atras practic aproape la fel de multe job-uri noi ca Germania, inregistrand o crestere de 77% a numarului job-urilor create prin FDI fata de anul trecut.

 

„Romania are o crestere a FDI superioara celorlalte tari europene. Investitorii straini se uita cu interes catre tara noastra, dar de multe ori din perspectiva fortei de munca ieftine care exista aici. Important este ca in perioada urmatoare sa depasim aceasta perceptie si sa atragem acele investitii care genereaza locuri de munca inalt calificate si bine platite si care sa motiveze specialistii romani sa ramana in tara si sa produca plus-valoare aici”, declara Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania

 

Europa de Vest este cea mai atractiva destinatie pentru investitii, devansand China si America de Nord in 2014
Investitiile straine directe ating un nou record in Europa, cu 305 miliarde USD atrase in regiune in 2014, inregistrand o crestere de la an la an de 36%, in pofida incetinirii cresterii globale. In cursul anului trecut, 43 de tari europene – inclusiv Rusia si Turcia – au atras un numar de 4.341 de proiecte, marcand o crestere de 10% fata de 2013 si generand un numar de 185.583 de locuri noi de munca (+12%).


Conform studiului EY, Europa de Vest a atras 50% din investitiile globale in anul 2014, un procent in crestere fata de 45% cu un an inainte. Europa de Vest devine astfel cea mai atractiva destinatie pentru investitii si depaseste China, care a cunoscut o scadere de 6% a numarului de proiecte si a ajuns la 38% in 2014. Cresterea procentului investitiilor derulate in America de Nord, care a ajuns la 39% fata de 31% in 2013, a plasat regiunea pe locul doi in topul atractivitatii, impingand China pe locul al treilea.

 

Clasificare dupa tara si oras: Cine castiga cursa europeana a atractivitatii?
Mai mult de jumatate din proiectele de investitii straine directe (52%) si peste 30% din locurile de munca generate de acestea in Europa au fost adjudecate de trei destinatii europene: Marea Britanie, Germania si Franta.

 

Marea Britanie continua sa ocupe prima pozitie in privinta proiectelor FDI si a locurilor de munca generate. Turcia intra in top 10 destinatii atractive pentru investitii dupa numarul de proiecte FDI, ocupand locul noua si inlocuind Finlanda pe aceasta pozitie. Pe celelalte pozitii in top 10 sunt prezente: Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia si Irlanda.

 

Capacitatea de redresare economica si de crestere, avantajele competitive, abilitatea de a crea un mediu favorabil de dezvoltare companiilor new-age si de a comercializa idei care sa schimbe destinele a milioane de oameni reprezinta cateva dintre motivele pentru care orasele europene atrag investitii straine directe. Londra ocupa prima pozitie in top 10, urmata de Paris si Berlin. In top 10 orase atractive pentru investitii sunt incluse trei orase din Germania – Berlin, Frankfurt si Munchen – precum si doua orase din Spania – Barcelona si Madrid.

 

Europa Centrala si de Est, Rusia si Turcia concentreaza impreuna mai bine de jumatate (52%) din numarul total de locuri de munca generate de FDI la nivel european – 96.087 de locuri de munca – si depasesc ca pondere Europa de Vest.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.