RAIFFEISEN BANK S.A.

  |  05.04.2013

Redresare economica – asteptata in cea de-a doua jumatate a anului

Analistii Raiffeisen Bank International AG (RBI) spera intr-o redresare economica in a doua jumatate a acestui an. „Activitatea economica din Europa si SUA ramane lenta.

Pagina 1/4
 1 2 3 4   

Desi principalii indicatori, precum ISM si indexul ifo, indica optimism in randul companiilor, cresterea urmeaza inca sa fie confirmata de actiuni concrete, cum ar fi noi comenzi”, a declarat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research. Cu toate acestea, el se arata increzator. Inca dinainte de incheierea semestrului, exporturile nete ar trebui sa indice primele semne ale cresterii economice si, drept urmare, sa stimuleze investitiile.

 

 

O piata a muncii solida, precum si evolutii pozitive ale salariilor in tarile ce constituie nucleul zonei Euro din jurul Germaniei sunt argumente pentru cresterea consumului privat. „Scaderea ratei inflatiei in 2013 va permite o crestere a venitului real. Cu toate acestea, efectele cresterii veniturilor vor putea fi simtite abia din 2014”, a declarat Brezinschek. Prognozele referitoare la evolutia PIB-ului in Zona Euro par pesimiste la prima vedere, indicand o performata negativa ce se incadreaza in prognoza de minus 0,1 la suta, intrucat in prima parte a anului vom vedea mai multa prudenta. In general, tendinta in urmatoarele 12-18 luni ar trebui sa fie una crescatoare. Probabil ca divergentele inregistrate in activitatea economica din Zona Euro vor mai continua. Reducerile bugetare implementate in SUA in luna martie se incadreaza in proiectiile analistilor nostri de crestere a PIB-ului cu 1,5 la suta in 2013.

 

In ceea ce priveste evolutia economiei romånesti, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a declarat: "Ne asteptam la o crestere economica relativ modesta in prima parte a anului 2013, o accelerare fiind posibila in a doua parte a anului, conditionata insa de revenirea economiilor europene. Cresterea economica in anii urmatori depinde in mare masura de absorbtia fondurilor UE si de progresele in materie de reforme structurale. |n ceea ce priveste cursul de schimb, ne asteptam la o stabilitate a acestuia in 2013 in intervalul 4.4-4.5 EUR/RON, evolutia acestuia fiind conditionata de doi factori determinanti: evolutiile de la nivelul zonei euro si impactul acestora asupra apetitului la risc si evolutiile la nivel local, in special cele legate de relatia cu FMI."

 

 

Pagina 1/4
 1 2 3 4   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.