TRADEVILLE SA

  |  17.02.2015

Principalele atractii ale bursei in 2015, alternative la dobanzile mici

Principalele atractii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2015 sunt ETF BET Tradeville, Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, Antibiotice, BRD, OMV Petrom si BVB, pe piata principala, iar in paralel, pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al bursei, actiunile unor companii de renume mondial: E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple si Facebook.

Pagina 1/2
 1 2   
Bursa

Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii romanesti prin comparatie cu companiile din Vest, dar si cu dobanzile depozitelor bancare sau ale obligatiunilor guvernamentale, reprezinta principalul punct de atractie al pietei locale in 2015 si in viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe aceasta piata sunt posibila includere a BVB in categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativa (QE) al Bancii Centrale Europene (BCE), preturile rezonabile ale companiilor listate si o economie locala care avanseaza semnificativ mai bine decat media UE.

 

Cel mai accesibil instrument pentru a beneficia de avantul asteptat al BVB este fondul de investitii ETF BET Tradeville (TVBETETF), care replica structura indicelui BET si investeste, astfel, doar in companiile locale de tip ”blue-chip”. Investitorii in ETF-ul listat la BVB beneficiaza de siguranta data de diversificare, dar si de o lichiditate rezonabila asigurata de existenta unui market-maker. Indicele BET si, implicit, pretul unei unitati de ETF ar trebui sa se aprecieze cu circa 10% in 2015.

 

Dintre simbolurile disponibile investitorilor, Fondul Proprietatea (FP) va ramane, foarte probabil, principalul punct de atractie si in 2015, prin prisma lichiditatii si a operatiunilor pe care le va desfasura pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a discountului pretului actiunilor fata de VUAN la sub 15%. Pretul-tinta pentru FP se situeaza, astfel, in jurul valorii de 1 RON, indicand o apreciere potentiala de aproape 15% fata de cotatia de inchidere de ieri.

 

Alte doua companii care vor ramane in topul preferintelor investitorilor in acest an sunt monopolurile in domeniul transportului de gaze naturale si energie electrica Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), datorita dividendelor foarte mari. Pentru Transelectrica se profileaza un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul pret de inchidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel incat cotatiile celor doua companii pot atinge noi maxime post-criza in urmatoarele luni. In acelasi sector al utilitatilor, E.ON SE (EOAN), disponibil pe segmentul ATS al BVB, este deosebit de atractiv in acest moment pentru ca este subevaluat. E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilitati listate din lume dupa venituri, care a fost serios afectata de o serie de evenimente negative din industria energetica, insa desfasoara programe robuste de adaptare la noul mediu si are sanse bune de redresare. Conform estimarilor centralizate de Reuters, un pret-tinta in 2015 pentru EOAN ar fi 15 EUR, mai mare cu peste 11% fata de inchiderea de ieri.

 

In industria defensiva a produselor farmaceutice, Antibiotice (ATB) are, pe langa o cota de piata importanta pe segmentul de medicamente generice, capacitati proprii de cercetare cu potential ridicat de a genera surprize pozitive. Prin urmare, consensul conform Reuters, la care ne raliem, vizeaza un pret-tinta de 0,67 RON/actiune si o apreciere potentiala de aproximativ 10%. Investitiile in acest simbol trebuie adaptate, insa, la lichiditatea existenta. Compania care a inventat aspirina, Bayer AG (BAYN), atrage pe ATS investitorii orientati spre „blue-chips”. Fiind in prezent un concern global cu interese care variaza de la farmaceutice la domeniul agricol sau productia de mase plastice, deosebit de solid si cu o forta operationala impresionanta, grupul mai are un potential de apreciere de 4%, conform estimarilor Reuters, la un pret-tinta de 130 EUR/actiune.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.