EY ROMANIA

  |  20.05.2013

Peste un miliard de femei sunt pregatite sa intre pe piata globala a fortei de munca

In jumatate din tarile G20, femeile reprezinta peste 50% din forta de munca din sectorul public. Cu toate acestea, femeile continua sa fie reprezentate intr-un procent mai mic in functii de conducere comparativ cu barbatii, ocupand pozitii de nivel inferior, cu salarii mai mici si, deseori, cu locuri de munca part-time, arata Ernst & Young Worldwide Index of Women as Public Sector Leader - care analizeaza problemele legate de egalitatea de gen la nivelurile superioare de conducere din sectorul public.

Pagina 1/2
 1 2   

Cand vine vorba denumarul de lideri de sex feminin din sectorul public global, Canada, Australia si Marea Britanie ocupa primele trei locuri. SUA, Italia, Franta si Germania se situeaza pe o pozitie favorabila, la fel si Africa de Sud si Brazilia. Africa de Sud, clasata pe locul patru in indexul Ernst & Young, se afla in fruntea clasamentului pe cele doua paliere de analiza: ministri femei si femei in parlament.

 

Dar, chiar si in tara care s-a clasat pe locul intai, Canada, femeile reprezinta doar 45% din liderii sectorului public. In Japonia, a treia economie din lume, femeile reprezinta sub 2,5% din lideri din sectorul public iar in India, doar 7,7%. In Arabia Saudita, cifra este zero.

 

 

 

Pozitia femeilor in sectorul public din economiile emergente

 

Brazilia se claseaza pe locul cinci, cu o femeie presedinte din 2010 si 10 femei din cei 39 de membri ai cabinetului de guvernare, un record pentru Brazilia. Argentina, Mexic si Turcia - formeaza un al doilea nivel in indexul Ernst & Young. De exemplu, in Argentina, o treime din membrii Parlamentului sunt femei.

 

Rusia se claseaza mai putin bine. Desi are cel mai mare numar de femei care lucreaza in sectorul public - 71% - doar 13% din functiile de conducere sunt detinute de femei.

 

Pietele emergente din Asia, desi reprezinta regiunea economica cu cea mai rapida crestere din lume, estimata la mai mult de 6% pe an, se pozitioneaza mult mai jos in clasament.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.