DELOITTE TAX SRL

  |  27.05.2015

Motivarea si implicarea angajatilor, precum si retentia acestora, sunt problemele majore ale mediului de afaceri

Gradul scazut de motivare si implicare al angajatilor este principala problema cu care se confrunta 87% din liderii de HR si business, arata cel de-al treilea raport anual Deloitte, “Tendinte in capitalul uman- Cum sa conduci in noua lume a muncii”.

Pagina 1/2
 1 2   

Desi gradul de preocupare fata de acest fapt este in crestere semnificativa fata de anul trecut, majoritatea organizatiilor nu reusesc sa ia masuri concrete prin care sa-si redefineasca cultura organizationala, punandu-si astfel in pericol planurile de crestere.


Derulat in randul a peste 3.300 de lideri de HR si business din 106 tari, raportul “Tendinte in capitalul uman - Cum sa conduci in noua lume a muncii” este unul din cele mai ample studii din domeniul capitalului uman realizate la nivel global.


Numarul liderilor de HR si business care au mentionat ca gradul de motivare si implicare al angajatilor este “foarte important” s-a dublat in ultimul an, ajungand la 50%. Saizeci la suta din liderii de HR si business chestionati au spus ca nu au programe adecvate pentru a masura si imbunatati acest indicator organizational, considerand ca nu exista, in cadrul companiilor, masuri concrete de crestere a nivelului de motivare si implicare al angajatilor.


Conform studiului Deloitte, doar 12% din liderii de HR si business dezvolta programe menite sa defineasca si sa construiasca o cultura organizationala, in timp ce numai 7% se considera eficienti in cuantificarea si stimularea gradului de motivare si implicare al angajatilor.


Provocarile la nivel global vor ajunge si in Romania. Antreprenorii locali au timp sa isi adapteze strategiile organizationale

Provocarile cu care se confrunta organizatiile la nivel mondial se vor regasi si pe agenda angajatorilor din Romania cat de curand, ca efect al alinierii firmelor romanesti care fac parte din grupuri multinationale la strategiile de dezvoltare stabilite la nivel central. Aceasta abordare va fi preluata si de antreprenorii locali care vor trebui sa isi adapteze strategiile de resurse umane in aceeasi directie, pentru a fi competitivi.


“In opinia noastra, piata angajatorilor din Romania are timp sa se pregateasca pentru a face fata noii paradigme in care evolueaza angajatorii din Vest, si anume aceea in care ‘balanta puterii’ tinde sa incline in favoarea angajatului”, a spus Raluca Bontas, Director Global Employer Services Deloitte Romania. “In noua lume a muncii in care probabil va intra si Romania curand, angajatorii vor trebui sa isi regandeasca metodele de conducere, sa flexibilizeze raporturile de munca, sa ajusteze modul in care este structurata remuneratia, sa vina cu idei noi de implicare a salariatilor in viata firmei si sa ii cointereseze in dezvoltarea acesteia. Tocmai gradul sporit de autonomie a salariatilor, usurinta mobilitatii acestora si, uneori, nevoia lor de schimbare se impun ca elemente pe care angajatorii insisi trebuie azi sa le includa drept componente principale in construirea culturii lor organizationale”, considera Bontas.


Deficitul de leadership, competente, pregatire si dezvoltare. Preocupari principale ale mediului de afaceri
Deficitul de leadership a continuat sa fie o preocupare importanta a liderilor de HR si de business, un procent covarsitor de 86% dintre acestia incluzand-o pe lista de prioritati. Este notabil si faptul ca numarul respondentilor care au considerat acest deficit ca fiind o problema “foarte importanta” a crescut de la 38% anul trecut la 50% anul acesta.


Plecand de la premisa ca dificultatea de a gasi competente adecvate pentru modelul de business propriu fiecarei companii poate periclita cresterea companiei, 85% din liderii de HR si business considera ca pregatirea si dezvoltarea profesionala a angajatilor reprezinta o problema majora, in crestere fata de 70% anul trecut. Acest nivel crescut de constientizare plaseaza preocuparea fata de pregatirea si dezvoltarea angajatilor pe locul al treilea pe agenda de prioritati a organizatiilor.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.