EY ROMANIA

  |  27.07.2015

Modificari aduse Codului de procedura fiscala

Lege nr.207 /2015 privind adoptarea Codului de Procedura Fiscala publicata in Monitorul Oficial nr. 547 din 23 iulie 2015.

Pagina 1/2
 1 2   
Tax Alert

Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost aprobata si publicata in Monitorul Oficial.

Noul Cod de Procedura Fiscala va intra in vigoare la data 1 ianuarie 2016 urmand sa se aplice procedurilor de administrare incepute dupa data intrarii sale in vigoare.


Principalele modificari


In dubio contra fiscum


Noua reglementare enumera 5 reguli principale de interpretare a legii fiscale. In cazul in care prin folosirea acestor reguli de interpretare inca exista neclaritati se va aplica regula interpretarii dispozitiilor fiscale in favoarea contribuabilului (in dubio contra fiscum).


Lipsa de competenta a organului fiscal sanctionata cu nulitatea actului


Noua reglementare sanctioneaza cu nulitatea absoluta emiterea unui act administrativ fiscal cu incalcarea normelor de competenta.


Posibilitatea organului fiscal de a emite un nou act administrativ ca urmare a anularii celui initial

Noul cod de procedura fiscala introduce posibilitatea organului fiscal de a emite un nou act administrativ in cazul in care cel emis initial a fost anulat. Aceasta posibilitate este limitata insa de implinirea termenului de prescriptie sau daca anularea a vizat vicii de fond ale actului.


Noi obligatii de raportare ale institutiilor financiare


Se instituie noi obligatii de raportare in sarcina institutiilor financiare legate de indeplinirea obligatiilor asumate de Statul Roman privind schimbul de informatii la nivelul Uniunii Europene sau la nivelul tratatelor internationale.


Modificari privind termenul de solutionare a cererilor


Se modifica termenul de solutionare a cererilor depuse de contribuabil la 90 de zile in cazul in care este necesara efectuarea unei inspectii fiscale pentru solutionarea acesteia. De asemenea se introduc noi cazuri de extindere a acestui termen de catre autoritatea fiscala.


Extinderea cazurilor de declarare ca inactivi a contribuabililor


Declararea contribuabililor ca inactivi va putea fi decisa si in cazul in care durata de functionare este expirata, societatea nu mai are organe statutare, sau durata detinerii spatiului cu destinatie de sediu social este expirata. Contribuabilul va fi notificat cu 30 de zile inainte de declararea sa ca inactiv pentru ultimele doua cazuri mentionate anterior.


Modificarea datei de la care incepe sa curga termenul de prescriptie


A fost reglementat pentru toate obligatiile fiscale un singur moment de incepere al curgerii termenului de prescriptie, respectiv 1 iulie a anului urmator pentru care se datoreaza obligatia fiscala.


Suspendarea termenului de prescriptie doar pe durata legala a inspectiei fiscale


Efectuarea unei inspectii fiscale va suspenda termenul de prescriptie al dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale, doar pe durata legala a acesteia.

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.