KPMG ROMANIA SRL

  |  05.02.2018

KPMG lanseaza The European Champions Report 2018 – o analiza a echipelor de fotbal europene

Raportul KPMG intitulat „European Champions Report” examineaza cei mai relevanti indicatori de performanta in afaceri pentru un numar de 12 echipe de fotbal campioane in ligile nationale in sezonul 2016 - 2017, reprezentand atat elitele, cat si echipele de nivel mediu de pe piata fotbalului, inclusiv din Romania.

Pagina 1/2
 1 2   

In a doua editie a „The European Champions Report”, echipa Football Benchmark a KPMG compara performanta financiara a campioanelor nationale din 12 ligi europene – AS Monaco FC, Besiktas JK, Celtic FC, Chelsea FC, FC Basel 1893, FC Bayern München, FC Spartak Moscow, FC Viitorul Constanta, Feyenoord Rotterdam, Juventus FC, Real Madrid CF si SL Benfica.

 

Andrea Sartori, Global Head of Sports, KPMG si autorul raportului, afirma: „Fotbalul este o afacere care se afla in crestere, iar aceasta tendinta este confirmata de faptul ca toate cluburile, cu exceptia a doua dintre ele (FC Bayern München si FC Basel 1893), au inregistrat o crestere a veniturilor din exploatare in moneda locala fata de anul precedent. In plus, venitul generat de principala competitie europeana intercluburi ramane un motor principal al cresterii, indeosebi pentru cluburile de dimensiuni medii, intrucat aceasta are un impact nu numai asupra intervalului orar de difuzare, ci si asupra zilei meciului (datorita unui numar mare de meciuri jucate pe teren propriu) si asupra aspectelor de natura comerciala (din bonusuri de sponsorizare).”

 

Dupa castigarea campionatului din Ligue 1 si calificarea in semifinalele UEFA Champions League, AS Monaco FC se afla in centrul atentiei datorita cresterii impresionante a veniturilor din exploatare, respectiv cu 86% fata de anul anterior. Campionii Frantei, avand un buget care reprezinta aproximativ un sfert din bugetul rivalilor Paris Saint-Germain FC, au demonstrat, de asemenea, cea mai mare „dependenta de UEFA” in raportul nostru: 45% din veniturile din exploatare provin din resursele financiare distribuite de UEFA. Celtic FC a inregistrat a doua cea mai mare crestere a veniturilor fata de anul precedent.

 

Real Madrid CF este campioana Europei, inregistrand cele mai ridicate venituri din exploatare (671 milioane EUR), ramanand insa usor in urma echipei Manchester United FC, ale carei venituri insa nu au fost captate in raportul nostru, intrucat aceasta a ocupat locul 5 in clasamentul Premier League de anul trecut. „Los Blancos” sunt urmati de FC Bayern München (588 milioane EUR), in pofida stagnarii veniturilor inregistrate de „Rekordmeister”, ca urmare a esecului acesteia de a intra in semifinalele Champions League pentru prima data in ultimii sase ani.

 

Chelsea FC a realizat venituri din exploatare in valoare de 361,3 milioane GBP (420 milioane EUR ), o crestere cu 9,8% in moneda locala fata de anul precedent (scadere cu 4% in EUR).

 

“In fotbalul de astazi, ca in multe domenii sportive, performanta financiara nu mai depinde strict de rezultatele competitionale. Acestea sunt dublate de eforturi si strategii comerciale in zone conexe, cum ar fi drepturile de difuzare, merchandising si fidelizare prin intermediul social media si al marketingului digital, sau dezvoltarea si managementul unui portofoliu de drepturi de proprietate intelectuala asociat clubului, activitatilor si produselor acestuia. Intr-un astfel de context complex, credem ca si cluburile autohtone ar trebui sa isi recalibreze eforturile operationale pentru a dezvolta, diversifica si exploata in mod sustenabil competente strategice menite a imbunatati performantele financiare”, spune Tudor Grecu, Partener Financial Services, KPMG in Romania.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.