EY ROMANIA

  |  16.05.2013

Europa trebuie sa inoveze sau sa iasa din cursa competitivitatii

Peste 80% dintre liderii europeni de business considera ca actuala politica a Uniunii Europene in privinta inovatiei este prea fragmentata si necesita mai multa coordonare iar 66% dintre ei sunt de parere ca este necesara alocarea unor fonduri mai mari pentru a stimula inovatia.

Pagina 1/2
 1 2   

Cu toate acestea, 76% dintre oamenii de afaceri cred in capacitatea Uniunii Europene de a dezvolta o abordare mai eficienta a cercetarii si inovarii, se arata in noul studiu Ernst&Young, Innovating for a prosperous future.

 

Studiul Ernst & Young, dezvoltat impreuna cu Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), analizeaza perceptia asupra politicii Uniunii Europene in privinta inovatiei a 680 de lideri de business din toate sectoarele de activitate din 15 tari europene.

 

Liderii de business care au participat la studiu considera Uniunea Europeana un actor cheie in definirea si sustinerea unei politici coerente si eficiente de inovare dar, pe o piata diversificata si fluctuanta ca cea europeana, ei admit ca devine foarte dificil de proiectat o politica de inovare care sa raspunda tuturor cerintelor. 

 

 

Elena Badea, Director de Marketing, Ernst & Young Romania, spune: „In contextul in care concurentala nivel mondial este acerba iar cresterea veniturilor si a conditiilor demografice favorabile incurajeaza expansiunea clasei de mijloc globale, Europa are mai mare nevoie ca oricand sa dezvolte o politica de inovare care sa se bazeze pe un parteneriat puternic intre guverne si mediul de afaceri. Acest lucru nu necesita numai investitii publice, ci si participarea activa a companiilor, a cercetatorilor si a antreprenorilor din intreaga Europa care sa propulseze inovatia".

 

In conditiile in care ultimul raport Ernst & Young Eurozone Forecast estimeaza ocontractie a pietei de 0,5% in Zona Euro in 2013 – care urmeaza dupa o scadere similara inregistratain 2012, devine tot mai clar ca revigorarea capacitatii de inovare devine principala parghie care poate readuce Europa in cursa globala a competitivitatii.
 

In aceste sens, inovatiaa devenit o directie strategica cheie a politicii europene careia i s-au dedicat o serie de initiative si a fost inclusa pe agenda Uniunii Europene pentru 2020. Pana in prezent, finantarea publica pentru cercetare si dezvoltare a ramas modul dominant de finantare a inovarii in UE, iar acest lucru pare a fi o parte a problemei Europei in privinta inovatiei.

 

Perceptii diferite

 

La intrebarea privind imbunatatirea sau deteriorarea politicilor privind inovatia din UE in ultimii ani, pozitiile liderilor de business sunt impartite: 38% considera ca acestea s-au imbunatatit, in timp ce 18% cred ca s-au deteriorat. Companiile din Europa de Sud, care sufera de lipsa surselor de finantare privata, sunt mult mai entuziaste cand vine vorba de implicarea UE (96% in Grecia, 89% in Italia), in timp ce companiile din Nordul si Vestul Europei considera mult mai eficiente politicile de inovare derulate de guvernele nationale (50% si 41%).

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.