Diviziune economica in Europa: Concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa si SUA pentru primul trimestru al lui 2013

Somajul ridicat si incetinirea continua a cresterii economice, in special in tarile sud-europene aflate in centrul crizei, afecteaza inca dezvoltarea economica in Uniunea Europeana (UE).

Pagina 1/6
 1 2 3 4 5    Last ›

Tarile care se indreapta spre redresare economica sunt situate in principal in nordul si estul Europei. Anul care urmeaza va fi insa, din nou, un an dificil pentru tarile din sud si vest. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa si SUA, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economiei si veniturile si dorintei de cumparare in randul consumatorilor din 12 tari europene si din SUA.

 

Teama ca criza financiara si a datoriilor se va inrautati din nou a revenit in forta in intreaga Europa. In Grecia, greve de amploare au paralizat din nou economia. Portugalia a raportat ca nu va reusi sa realizeze economiile pe care si le-a propus. Cipru a evitat cu greu falimentul datorita unui important ajutor strain, primit in ultimul moment. In urma recentelor alegeri, situatia politica din Italia a ajuns intr-un impas, fiind anuntate noi alegeri. Ramane insa de vazut cand se putea alcatui un guvern stabil, sau chiar in ce masura acest lucru este posibil.

 

Europa sufera sub impactul diverselor crize. In martie, somajul a atins cea mai ridicata valoare inregistrata de la introducerea monedei euro: 19 milioane de europeni nu aveau loc de munca. Aceasta ramane deci, in Europa, cea mai importanta problema. Rata somajului este de 12,0 procente. Exista insa diferente uriase intre regiuni. In timp ce un sfert din populatia din Grecia si Spania nu are loc de munca, cifra este cu mult mai coborata in Austria si Luxemburg, unde atinge cu putin peste 5 procente. Tarile in sine nu sunt singurele vinovate pentru somajul si datoriile ridicate. Societatile comerciale din tarile aflate in centrul crizei sunt si ele puternic indatorate. Datoriile acumulate in raport cu produsul intern brut (PIB) sunt de 186 procente in cazul societatilor spaniole, 158 procente in cazul celor portugheze, 134 procente in cazul celor franceze si respectiv 289 procente in cazul celor irlandeze. Societatile comerciale impovarate de astfel de niveluri ridicate ale datoriilor nu pot investi, si nici nu pot genera crestere economica sau crea noi locuri de munca. Ca urmare nu numai bugetele nationale trebuie repuse pe picioare, societatile trebuie sa faca si ele tot posibilul pentru refacerea lichiditatii.

 

Pagina 1/6
 1 2 3 4 5    Last ›

COMENTEAZA ARTICOLUL:

  • Boog
    17.06.13 ora 01:11
    xdpSrRrxZohEDFplJsa

    At last! Soemthnig clear I can understand. Thanks!

Incarca alt captcha.