EY ROMANIA

  |  19.11.2014

Cum poti schimba Romania in bine cu 525 de milioane de Euro?

Legea Sponsorizarii si Codul Fiscal permit societatilor comerciale sa directioneze, in fiecare an, pana la 525 de milioane de Euro catre organizatiile neguvernamentale din Romania. In prezent, doar 22% din aceste fonduri ajung la potentialii beneficiari.

Pagina 1/2
 1 2   

Fundatia HOSPICE Casa Sperantei si AlTreileaSector.ro, in parteneriat cu EY Romania, au organizat un eveniment de presa pentru a prezenta cifre concrete in ceea ce priveste utilizarea Legii Sponsorizarii.

 

Aceasta lege si Codul Fiscal permit societatilor comerciale sa investeasca in dezvoltarea societatii romanesti, fara niciun cost pentru ele. Firmele pot directiona pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale – in limita a 0,3% din cifra de afaceri – suma ce se scade din impozitul pe profit de plata.

 

Conform datelor ANAF, in 2013, 191.691 de societati comerciale au inregistrat profit in Romania. Daca toate acestea ar fi directionat catre sectorul non-profit suma maxima prevazuta de lege - pana la 2,3 miliarde de Lei (525 milioane de Euro - potentialul maxim, calculat fara a lua in considerare limitarea de 0,3% din cifra de afaceri.) - ar fi sustinut domenii cheie, deficitare in prezent, precum sanatatea, mediul si educatia. Totusi, doar 16% dintre companii (30.651) au ales sa faca sponsorizari, valoarea totala fiind de 523 milioane de Lei, adica doar 22% din potentialul maxim.

 

Cu 525 de milioane de Euro directionati de mediul de business catre ONG-uri, in fiecare an s-ar putea realiza, concomitent, proiecte cu impact major in comunitatile din Romania, ca de exemplu:

 

• 17.500 de hectare de terenuri degradate s-ar tranforma in paduri. In 5 ani, in Teleorman, 20% din suprafata judetului ar fi impadurita;


• 31 de centre de ingrijiri paliative ar putea fi construite in Romania, care sa ofere servicii gratuite pentru 61.000 persoane cu boli incurabile. Acoperirea pentru acest tip de servicii ar creste, la nivel national, de la 5% la 45%;


• Peste 800.000 de adolescenti din Romania ar putea fi sustinuti sa se implice in proiecte de educatie in urmatorii cinci ani.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.