MAZARS ROMANIA S.R.L.

  |  25.10.2016

Conferinta Preturi de Transfer Mazars Romania

Prima conferinta Mazars Romania dedicata Preturilor de Transfer, Planului de Actiune BEPS si Directivei anti-evaziune fiscala a avut loc joi, 20 octombrie la Bucuresti.

Pagina 1/2
 1 2   

Concluziile principale:


- Oportunitatile oferite de preturile de transfer pot aduce beneficii precum un control mai bun al costurilor si imbunatatirea fluxului de numerar.

 

- Planul de Actiune BEPS va contribui la maturizarea auditului fiscal.

 

- Este esential pentru contribuabilii din Romania sa inteleaga elementele cheie care urmeaza sa fie prezentate in documentatia preturilor de transfer, in special pentru a putea sustine cu succes in fata autoritatilor fiscale preturile de transfer aplicate.

 

- Colaborarea societatilor romane cu entitatile responsabile de raportarea la nivelul grupului este cruciala in vederea furnizarii de explicatii fundamentate despre informatiile incluse in raportul tara cu tara (i.e. ”CbC report”).

 

Edwin Warmerdam, Partener, Head of Tax Advisory: "Mediul actual de afaceri la nivel mondial a ridicat probleme pentru grupuri, cum ar fi fluxul de numerar restrictionat, castiguri scazute si reducerea disponibilitatii creditelor. Solutiile oferite de preturile de transfer, precum restructurare eficienta, regandirea preturilor sau refinantarea tranzactiilor pot juca un rol important in abordarea acestor probleme. Este necesar sa existe o abordare integrata, scopul nostru fiind acela de a oferi o imagine de ansamblu completa asupra modificarilor cu privire la preturile de transfer, dar si de a impartasi din experientele birourilor noastre din Germania si din Ungaria. Intreprinderile trebuie sa ia masuri pentru a aborda riscurile de conformitate privind preturile de transfer, sau daca se confrunta cu o expunere la impozite suplimentare, penalitati si cerinte cu privire la managementul timpului.  O strategie eficienta de gestionare a riscurilor ar trebui sa ofere certitudinea ca expunerile aferente preturilor de transfer sunt gestionate in mod eficient si sa dea asigurari directorilor, auditorilor si altor parti interesate ca politica de preturi de transfer poate fi sprijinita in situatia unei contestatii."

 

Ioana Botez, Senior Manager Tax Advisory, Mazars Romania: “Modificarile aduse de Planul de Actiune BEPS din punct de vedere al preturilor de transfer vizeaza cateva elemente cheie, pe care contribuabilii din Romania trebuie sa le ia in considerare la intocmirea documentatiei de preturi de transfer.


Aceste elemente cheie se refera, in primul rand, la substanta tranzactiei si faptul ca analiza de preturi de transfer va fi axata pe comportamentul partilor implicate in tranzactie in vederea generarii de valoare adaugata la nivelul grupului ca intreg. Un al doilea element cheie este controlul asupra riscului. Analiza asupra riscurilor asumate de partile grupului in cadrului lantului creator de valoare devine un aspect foarte important pentru a justifica remuneratiile sau profitabilitatea obtinuta de fiecare entitate a grupului.


Este esential pentru contribuabilii din Romania sa inteleaga aceste elemente cheie pentru a le prezenta in documentatia preturilor de transfer, dar si pentru a putea sa sustina cu succes in fata autoritatilor fiscale preturile de transfer aplicate in tranzactiile cu afiliati.”

 

Georgiana Caprita, Assistant Manager Tax Advisory, Mazars Romania: “O Piata Unica sanatoasa necesita un sistem de impozitare a intreprinderilor echitabil, eficient si favorabil cresterii economice, pornind de la principiul ca intreprinderile ar trebui sa plateasca impozite in tara in care sunt generate profiturile. Planificarea fiscala agresiva submineaza acest principiu.


In vederea combaterii evaziunii fiscale si pentru a asigura transparenta in domeniul fiscal, Uniunea Europeana, pornind de la Actiunea 13 din Planul de Actiune BEPS al OCDE, a propus modificarea a doua Directive Europene in vederea implementarii in legislatia Comunitara a rapoartelor de tara (Country-by-Country Reports). Comisia Europeana a mers mai departe de atat, propunand chiar publicarea anumitor informatii privind impozitul pe profit platit de catre membrii grupurilor multinationale.


Rapoartele de tara vor fi utilizate de autoritatile fiscale pentru a evalua riscul general in materie de preturi de transfer, dar si alte riscuri fiscale legate de erodarea bazei de impozitare si mutarea profiturilor in jurisdictii mai favorabile din punct de vedere fiscal, prin urmare este esential ca societatile romane sa colaboreze cu entitatile ce se vor ocupa de raportare la nivelul grupului si sa furnizeze explicatii fundamentate ale informatiilor incluse in raportul de tara.”

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.