EY ROMANIA

  |  28.06.2013

Companiile romanesti raman increzatoare in cresterea cifrei de afaceri in 2013

Desi marcheaza o tendinta descrescatoare fata de luna ianuarie 2013, raspunsurile privind perspectivele de crestere raman semnificative in iunie 2013: 69% dintre liderii romani de business considera ca vor inregistra cresterea cifrei de afaceri in acest an. Totusi, procentajul companiilor care asteapta o crestere moderata, intre 5-10%, a scazut cu 5 puncte procentuale din ianuarie pana in iunie 2013, in timp ce procentajul companiilor care anticipeaza o crestere negativa intre -5 si -10% a crescut tot cu 5 puncte procentuale.

Pagina 1/2
 1 2   

Ca strategie de crestere a vanzarilor, cele mai multe companii au ales introducerea de produse si servicii noi si deschiderea de noi canale de distributie. Referitor la scaderea preturilor, se observa o reducere de 8 puncte procentuale a focusului asupra acestui factor, de la 18% in ianuarie 2013, la 10% in iunie 2013.  

 

In acelasi timp, increderea liderilor de business in industria in care companiile lor activeaza a scazut semnificativ intre ianuarie si iunie: proportia companiilor deloc increzatoare in potentialul industriei lor din acest an a crescut cu 17 puncte procentuale, pana la 33% dintre companii, in timp ce procentajul companiilor oarecum increzatoare a scazut de la 35% la 23%, in aceeasi perioada – arata concluziile studiului „O noua viziune a cresterii – editia iunie 2013” publicat astazi de Ernst & Young.

 

Cu cat va asteptati sa creasca cifra de afaceri in 2013?

 

Referindu-se la estimarile privind cresterea profitului, acestea raman si ele pozitive, pastrandu-se in aceiasi parametri ca la editia din ianuarie 2013. Daca in ianuarie, 68% dintre companiile respondente asteptau profituri in crestere in 2013, in iunie procentul acestor companii a scazut cu 2 puncte procentuale, la 66%. Din total, 11% asteapta chiar o crestere a profitului cu peste 30%.

 

Studiul Ernst & Young are la baza un chestionar aplicat in perioada 1-14 iunie 2013. In raport se analizeaza raspunsurile a 103 executivi de top, prezentandu-se perceptia acestora asupra perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2013.

 

Finantarea continua sa fie in principal prin credite bancare

 

Instrumentul de finantare preferat pentru investitii in urmatoarele 6 luni ramane creditul bancar, ales de 45% dintre companii atat in ianuarie, cat si in iunie, in timp ce investitiile de tip venture capital marcheaza o scadere in preferinte, de la 8% in ianuarie la 6% in iunie 2013.

 

Salariile stagneaza sau cresc usor

 

Companiile proiecteaza aceleasi asteptari in privinta numarului de angajati la jumatatea lui 2013, ca si la inceputul anului. In ambele editii ale studiului Ernst & Young, 26% dintre respondenti planificau noi angajari, in timp ce 55% in iunie, versus 56% in ianuarie, nu vor face noi angajari in acest an.

 

In privinta salariului, 53% dintre liderii de business au declarat ca intentioneaza sa ofere o marire de salariu intre 5-10%, peste rata estimata a inflatiei, in timp ce 45% prognozeaza o stagnare a nivelului salarial in acest an.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.