Coface: sectorul de constructii a drumurilor si autostrazilor - scadere majora a investitiilor pe fondul prabusirii veniturilor

Sectorul lucrarilor de constructii a drumurilor si autostrazilor a inregistrat o scadere de -22% a veniturilor in 2013, iar nivelul investitiilor in activele fixe a scazut cu pana la 33%, se arata intr-o analiza Coface difuzata marti.

Pagina 1/2
 1 2   

Termenele de incasare au ramas la un nivel foarte ridicat, ceea ce s-a reflectat in cresterea seminificativa duratei medie de plata a furnizorilor. De precizat ca sectorul Lucrarilor de constructii a drumurilor si autostrazilor a inregistrat cel mai ridicat nivel din economie al insolventelor.


Situatia financiara a sectorului
Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor” au generat in cursul anului 2013 o cifra de afaceri totala de 11,7 MLD RON, in scadere cu 22%, comparativ cu anul anterior.


Este important de mentionat ca, doar 282 de companii, reprezentand 15% din totalul firmelor active, inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 1 MIL EUR si genereaza aproximativ 94% dintre veniturile intregului sector.

 

Jumatate dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, iar 34% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la sfarsitul anului 2013. In ciuda acestui fapt, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a inregistrat o dinamica crescatoare, ceea ce indica faptul ca profiturile mari s-au inregistrat, cu precadere, in randul companiilor lideri din sector.

 

Pe parcursul anului 2013, companiile din sectorul analizat au inregistrat o politica dezinvestitionala masiva, pe fondul scaderii vanzarilor si perspectivelor modeste de relansare a proiectelor din constructii. Astfel, investitiile in activele fixe au scazut cu 33%, principala cauza fiind diminuarea veniturilor cu 22%, pe fondul reducerii cheltuielilor publice in acest sector. Mai mult decat atat, scaderea ponderii activelor fixe in totalul activelor, confirma lipsa de de predictibiliate pe termen lung.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.