TRADEVILLE SA

  |  01.07.2015

Cel mai bun inceput de an pentru constructii, de la criza din 2008

Piata imobiliara da semne de dezghet, in trimestrul I volumul lucrarilor de constructii majorandu-se cu 12% fata de aceeași perioada din 2014, iar numarul autorizatiilor de constructie urcand cu 3%, semn ca dezvoltatorii reincep sa investeasca.

Producatorii de materiale de constructii listati la BVB sunt bine pozitionati pentru mult-așteptata revenire a cererii. In ultimii doi ani, companii precum producatorul de blocuri ceramice Cemacon Zalau (CEON) sau constructorul civil Transilvania Constructii (COTR) și-au restructurat creditele bancare și și-au majorat capitalul social, imbunatatind structura finantarii. Teraplast Bistrita (TRP), furnizor de sisteme de instalatii și tamplarie termoizolanta, și-a separat diviziile auxiliare, preferand sa se concentreze asupra activitatilor de baza, mai profitabile. In plus, unele companii și-au reluat recent investitiile, fie in facilitati de productie cu tehnologie de ultima ora, in cazul Cemacon (CEON), fie in extinderea personalului, in cazul producatorului de prefabricate Prefab București (PREH).

 

Rezultatele acestor eforturi incep sa se vada, trimestrul I fiind declarat de multi manageri cel mai bun inceput de an dupa 2008. Teraplast (TRP) aproape ca și-a triplat profitul operational, revenind pe profit net, dupa pierderea marcata in aceeași perioada din 2014. Și Cemacon (CEON) a revenit pe profit operational și net, fata de pierderi in perioadele comparabile din ultimii doi ani. Prefab (PREH) și-a micșorat pierderea operationala și a reușit sa inchida “pe zero” un trimestru in mod traditional slab, de extrasezon al pietei de constructii. Nu in ultimul rand, managerii se așteapta sa extinda aceasta buna performanta la nivelul intregului an, bugetele pentru 2015 prevazand creșteri ambitioase ale cifrelor de afaceri (20-50%).

 

Aceasta este prima creștere semnificativa de la spargerea bulei imobiliare locale in 2008-2009, care a avut ca victima colaterala piata de constructii și cand prabușirea pretului mediu pentru apartamente cu 40% s-a tradus intr-o scadere similara a veniturilor producatorilor de materiale de constructii, exact cand aceștia se indatorasera excesiv pentru a face mai bine fata unei cereri aparent insatiabile. Companiile au primit atunci o dubla lovitura, atat pe partea operationala, cat și pe cea financiara, ramanand blocate ani la rand in pierderi nete. In cazul companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB), investitorii le-au penalizat sever actiunile, unele pierzand chiar și 90% din maximele inregistrate inainte de criza.

 

Incepand cu a doua jumatate a anului 2013, atat piata imobiliara, cat și cea de constructii, s-au stabilizat, insa la niveluri joase și fara a reuși, de atunci, un reviriment semnificativ. Din fericire, tabloul macroeconomic actual pare sa ofere conditiile ideale pentru o relansare a intregului sector. In primul trimestru al acestui an, Romania s-a bucurat de una dintre cele mai mari rate de creștere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul precedent, cat și fata de perioada comparabila din 2014, ceea ce favorizeaza industriile ciclice. Alti factori pozitivi sunt politica de relaxare monetara a Bancii Nationale, care a redus dobanda-cheie la un minim istoric, ieftinind creditele in lei, și programul Prima Casa, care a reușit sa asigure un nivel minim al cererii.

 

Perspectivele favorabile ale pietei de constructii au inceput deja sa fie integrate de investitori in cotatiile producatorilor de materiale. Avansul actiunilor este inca timid, avand in vedere anii de evolutie slaba și potentialul fundamental de revenire, insa trebuie luate in considerare și gradul scazut de lichiditate, precum și unele evenimente corporative inca in desfașurare (de exemplu, o a doua majorare de capital planificata la CEON). Perspectivele sunt insa pozitive, in special daca privim industria per ansamblu, ca un portofoliu. Astfel, dupa ani de incertitudini și experiente negative, acest sector are, in sfarșit, șansa de a straluci din nou.
 

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.