KPMG ROMANIA SRL

  |  25.10.2017

Calea de urmat: Companiile din Romania trebuie sa faca pasi rapizi si sustinuti pentru a recupera decalajul fata de liderii mondiali in raportarea privind responsabilitatea corporativa

Conform Studiului KPMG privind Raportarea in domeniul Responsabilitatii Corporative 2017, aproape trei sferturi (72%) dintre companiile mari si mijlocii la nivel mondial nu includ riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele financiare anuale.

Pagina 1/2
 1 2   

Din minoritatea reprezentata de companiile care constientizeaza riscul asociat schimbarilor climatice, mai putin de una din 20 (4%) pun la dispozitia investitorilor o analiza a potentialei valori comerciale supuse riscului.

 

In cadrul studiului KPMG au fost analizate rapoartele financiare anuale si rapoartele de responsabilitate corporativa ale primelor 100 de companii in functie de cifra de afaceri din 49 de tari: un total de 4.900 de companii.

 

Rezultatele au evidentiat faptul ca doar in cinci tari din lume majoritatea primelor 100 de companii mentioneaza riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele lor financiare: Taiwan (88%), Franta (76%), Africa de Sud (61%), SUA (53%) si Canada (52%). In cele mai multe cazuri, declararea riscurilor asociate schimbarilor climatice este fie impusa, fie incurajata in aceste tari de catre guvern, bursa de valori sau autoritatea de reglementare financiara.

 

In ceea ce priveste industriile, companiile din domeniile Silvicultura & Hartie (44%), Produse Chimice (43%), Industrie Extractiva (40%) si Petrol si Gaze (39%) au cele mai ridicate rate cu privire la includerea riscurilor asociate schimbarilor climatice in rapoartele lor. Acestea sunt urmate indeaproape de sectoarele Auto (38%) si Utilitati (38%). Sanatate (14%), Transport & Activitati de recreere (20%) si Comert (23%) sunt domeniile de activitate cu cea mai mica probabilitate de a face cunoscute riscurile climatice.

 

Analizand cele mai mari 250 de companii din lume (G250), publicarea de informatii privind riscurile financiare generate de schimbarile climatice are o frecventa mai mare, dar este departe de a fi o practica unanima. Companiile multinationale franceze conduc, 90% dintre ele constientizand riscurile asociate schimbarilor climatice, urmate de lideri de piata ce au sediul central in Germania (61%) si in Marea Britanie (60%).

 

Aproximativ doua treimi din companiile G250 a caror activitate se incadreaza in sectoarele Comert (67%) si Petrol & Gaze (65%) recunosc acest risc, dar numai o treime (36%) din firmele de Servicii Financiare au aceasta abordare. Cu toate acestea, studiul a identificat doar sase companii G250 care si-au informat investitorii cu privire la potentialul impact financiar al schimbarilor climatice, prin cuantificare sau modelare de scenarii.

 

José Luis Blasco, Coordonatorul la nivel Global al Serviciilor de Sustenabilitate ale KPMG a declarat: “Studiul nostru evidentiaza faptul ca foarte putine companii ofera indicatii adecvate investitorilor privind valoarea expusa riscului climatic, chiar si in randul celor mai mari companii din lume. Constatarile noastre sustin necesitatea initiativelor precum Grupul Operativ al Comitetului de Stabilitate Financiara pentru Declaratiile Financiare referitoare la Schimbarile Climatice (Financial Stability Board’s Task Force on Climate-related Financial Disclosures) ce vizeaza imbunatatirea raportarilor corporative privind riscurile asociate schimbarilor climatice.

 

Presiunea asupra firmelor pentru ca acestea sa isi imbunatateasca practicile de informare se intensifica in mod continuu. Unii investitori au adoptat deja o abordare riguroasa, solicitand informatii; unele tari iau in considerare reglementarea in sensul obligativitatii acestor practici; iar unele autoritati de reglementare financiara au avertizat ca esecul in a identifica si gestiona riscul asociat schimbarilor climatice reprezinta o incalcare a obligatiilor fiduciare ale unui Comitet Director. In acest context, incurajam companiile sa se miste rapid. Aceia care nu vor actiona pot pierde in curand investitori si vor constata o crestere rapida a costurilor privind capitalul si asigurarile.”

 

Studiul KPMG a analizat de asemenea tendintele generale ale raportarii privind responsabilitatea corporativa, inclusiv aspectele referitoare la Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite (Sustainable Development Goals – SDG), drepturile omului si obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

Principalele concluzii includ:


— SDG – un set de 17 obiective globale pentru eradicarea saraciei, protejarea planetei si asigurarea prosperitatii pentru toti – au rezonat puternic cu companii din intreaga lume in mai putin de doi ani de la adoptarea lor, la sfarsitul anului 2015. Mai mult de o treime (39%) din cele 4.900 de rapoarte analizate in cadrul studiului KPMG coreleaza activitatile de responsabilitate corporativa a companiei cu SDG. Acest procent creste la peste 40% (43% din rapoarte) in cadrul celor mai mari 250 de companii din lume (G250).
— Aproximativ trei sferturi (73%) din rapoartele companiilor din 49 de tari identifica drepturile omului ca fiind un aspect de responsabilitate corporativa necesar a fi gestionat de catre companie. In grupul companiilor G250, 9 din 10 rapoarte includ informatii in domeniu. Companiile cu sediul central in India, Marea Britanie si Japonia sunt cele mai predispuse sa abordeze aspecte referitoare la drepturile omului, cum sunt si com,paniile din sectorul Minier (Industria Extractiva).
— Doua treimi (67%) din rapoartele celor mai mari 250 de companii din lume includ obiective de reducere a emisiilor de carbon ale companiei. Cu toate acestea, majoritatea rapoartelor (69%) nu asociaza tintele companiei cu obiectivele stabilite de guverne, autoritati regionale (precum UE) sau Natiunile Unite.


José Luis Blasco a comentat: “Angajatii, comunitatile si ONG-urile nu sunt singurii interesati de aspectele privind responsabilitatea corporativa si dezvoltarea durabila. Investitorii sunt de asemenea din ce in ce mai constienti de faptul ca subiectele considerate in trecut ”nefinanciare” pot avea un impact semnificativ asupra capacitatii companiei de a construi si proteja valoarea atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Asadar, companiile trebuie sa inteleaga tendintele actuale privind raportarea si sa se asigure ca rapoarte lor sunt pe masura asteptarilor unei game variate de stakeholderi.”

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.