EY ROMANIA

  |  31.07.2017

Buletin fiscal Nr. 16

Am sumarizat in cele ce urmeaza cele mai importante modificari si completari aduse Codului Fiscal de Legea nr. 177/2017 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 si de Ordonanta nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Pagina 1/3
 1 2 3   

- Impozit pe profit

 

- Contribuabili

 

O noua categorie de contribuabili exceptati de la plata impozitului pe profit a fost introdusa, si anume asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, cu exceptia celor care obtin venituri din exploatarea proprietatii comune, potrivit legii.

 

- Scutirea de impozit a profitului reinvestit

 

Scutirea se aplica si contribuabililor care devin platitori de impozit pe profit (din platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor), ca urmare a indeplinirii conditiei de subscriere a unui capital social de cel putin 45.000 RON.

 

 

- Cheltuieli

 

Sunt introduse noi situatii/conditii privind deductibilitatea cheltuielilor privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizate constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile. Pe langa conditiile de deductibilitate deja existente, urmatoarele sunt introduse:

- Alimentele destinate consumului uman, cu data- limita de consum aproape deexpirare;

- Subprodusele de origine animala, nedestinate consumuluiuman;

- Produsele agroalimentare, deveniteimproprii consumului uman sauanimal.

 

Situatiile de mai sus pentru care se acorda deductibilitate sunt aplicabile in contextul prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.

 

- Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

 

Sunt aduse clarificari in privinta persoanelor juridice romane care sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati si in acelasi timp indeplinesc si conditiile de incadrare sub regimul impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Prevederile Titlului III Impozit pe veniturile microintreprinderilor din Codul Fiscal prevaleaza fata de prevederile Legii 170/2016.

 

Mai mult, sunt precizate conditiile modificarii sistemului de impunere (de la impozit specific unor activitati la impozit pe veniturile microintreprinderilor).

 

Separat, sunt aduse si modificari privind baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Astfel, veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare se vor scadea din baza impozabila si in situatia in care au fost constituite in perioada in care contribuabilul era supus impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

 

Pagina 1/3
 1 2 3   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.