MICROSOFT ROMANIA S.R.L.

  |  15.06.2017

Antreprenorii romani, mai multumiti si mai optimisti decat media europeana cand vine vorba de afacerile lor

Microsoft, unul dintre cei mai mari furnizori de platforme de productivitate și cloud din lume, a realizat un studiu destinat sectorului companiilor mici si mijlocii, considerat cel mai dinamic al economiei continentului - 99% dintre afacerile europene sunt IMM-uri, iar 85% dintre angajații de pe teritoriul UE lucrează în cadrul acestora.

Pagina 1/2
 1 2   

Studiul ilustreaza caracteristicile definitorii ale activitatii afacerilor mici si mijlocii, dar si atitudinea acestora in raport cu schimbarile economice si tehnologice. La studiu au participat 13.000 de IMM-uri din 19 tari europene - inclusiv Romania, care a fost reprezentata de 500 de respondenti.

 

O optiune de multe ori personala

 

Motivele personale raman adesea foarte importante in preferintele romanilor de a pune bazele unei mici afaceri. 49% dintre romanii participanti la studiu,  cel mai ridicat procent de respondenti, spun ca au facut acest pas din dorinta de a se simti mai in siguranta atunci cand vine vorba de propriul viitor. Tot 49% dintre romani spun ca au intemeiat o afacere pentru a-si gasi un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala, mult peste media europeana de 31% si mai mult de dublu fata de procentul respondentilor provenind din tari cu o puternica traditie antreprenoriala (Germania, Danemarca sau Belgia). Segmentul afacerilor mici si mijlocii este unul privit favorabil in Romania – cel putin comparat cu tarile din jur. 31% din respondentii romani considera ca munca intr-un IMM le-a adus avantaje financiare – cu 12 puncte procentuale mai mult decat media europeana a studiului, aflandu-se pe locul doi dupa Polonia conform acestor raspunsuri. Romania este urmata de tari din regiune precum Ungaria, unde doar 21% din respondenti au mentionat avantajele financiare drept beneficiu al activitatii intr-un IMM, de Cehia, unde 18% dintre intervievati au aceeasi opinie, dar si de Slovacia - aici, media respondentilor care au optat pentru acelasi raspuns fiind de 12%.

 

Atitudinea pozitiva a romanilor fata de afacerile mici si mijlocii se regaseste si in numarul extrem de mic – 3% dintre respondenti – care nu au reusit sa numeasca nici un aspect pozitiv al acestora, comparat cu procente de doua cifre inregistrate in tarile din restul Europei.

 

Studiul a atins si aspectele mai putin pozitive ale activitatii dintr-un IMM. La nivel european, 34% dintre intervievati au indicat stresul ca fiind principalul factor negativ. in Romania, 43% dintre participanti au ales aceasta varianta, ocupand locul doi in clasament, dupa Turcia. La polul „relaxat” al clasamentului se afla Olanda, cu doar 22 de procente.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.