EY ROMANIA

  |  30.07.2014

Antreprenoriatul – una dintre solutiile pentru “generatia pierduta” a tinerilor fara loc de munca

Somajul in randul tinerilor a atins in Romania un nivel record de 25,7% in primul trimestru 2014.

Pagina 1/2
 1 2   

Rata somajului in randul tinerilor din tarile OECD a ajuns la 15,7%, in timp ce in tarile UE a fost de 23,4% la inceputul lui 2014, cu mici variatii in ambele cazuri fata de anul anterior. In Romania, desi anul trecut rata somajului in randul tinerilor era sub media europeana, in primul trimestru din 2014 aceasta rata a atins 25,7%, dupa o crestere continua in ultimele trei trimestre.

 

In contextul in care problema somajului in randul tinerilor risca sa conduca la ratarea unei intregi generatii, EY a lansat a doua editie a studiului Avoiding a lost generation. Realizat in colaborare cu Alianta Tinerilor Antreprenori G20, raportul identifica si analizeaza aspectele legate de somajul in randul tinerilor cu care se confrunta tarile G20, si incearca sa ofere recomandari practice si exemple de scheme si politici antreprenoriale de succes deja implementate.

 

“Somajul in randul tinerilor este o problema persistenta in intreaga lume, care, in ciuda imbunatatirii conditiilor economice, ramane la cote foarte ridicate. Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezinta una din cele mai bune cai de a trata problema somajului in randul tinerilor, atat datorita numarului mare de locuri de munca generate de antreprenori, cat si datorita implinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor," spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

 

Sustinerea antreprenoriatului reprezinta o solutie de luat in calcul pentru problema somajului in randul tinerilor. Studii recente dezvoltate de EY au aratat ca afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de munca decat marile corporatii in anul 2015 – cu 76% dintre antreprenori declarand ca intentioneaza sa-si extinda forta de munca in 2014, fata de 31% dintre executivii din marile corporatii.

 

Raportul Avoiding a lost generation include analiza schemelor de succes implementate in mod curent in tarile G20, cu scopul de a intocmi recomandari cheie de actiune, precum:

 

Crearea de mecanisme de finantare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, in cadrul carora mentoratul si educatia financiara sa devina o conditie de finantare.

 

In Romania, accesul la finantare al antreprenorilor ramane o problema generalizata. Conform ultimei editii a studiului EY Barometrul antreprenoriatului romanesc, 90% dintre antreprenorii romani intervievati considera dificil sau foarte dificil accesul la finantare al antreprenorilor tineri (sub 40 de ani). Pe de alta parte, este perceptibila o imbunatatire a programelor de mentorat si a educatiei antreprenoriale, inclusiv a celei financiare. Astfel, 58% dintre antreprenori considera ca educatia antreprenoriala s-a imbunatatit in 2013, in timp ce 80% dintre antreprenorii respondenti in cadrul studiului au declarat ca mentoreaza in medii formale sau informale intreprinzatori aflati la inceput de drum.

 

Pagina 1/2
 1 2   

COMENTEAZA ARTICOLUL:
Incarca alt captcha.